Adventura, Fiksyen
Leave a Comment

Hierarki: Di Mana Syurga?

Hierarki Di Mana Syurga by Chum _ ORKED MAG

“Hierarki” by Chum

Di rumah, ibu selalu memesan kepada kami bahawa walaupun syurga di bawah telapak kakinya, ada lagi tempat teratas iaitu ayah. Di bawah telapak kaki ayah ialah syurga kepada ibu.

Such a typical life, saya rasa. Baru tu, ayah punya syurga letak di bawah kaki nenek pula, lepas tu nenek ke moyang, lepas tu moyang ke moyang moyang la pula. Sampai bilalah nak kira.

“Tidak wahai anakku, syurga bapa banyak cabangnya seperti ranting-ranting pokok, kadang-kadang ianya hanya ada pada Lebai sana tu. Kalau Pak Lebai buang aku, makan rumput lah kamu,” kata ayah terpinga-pinga sambil buka stoking di tubir tangga. Mukanya mengerut semacam, mungkin kambing hilang satu.

This entry was posted in: Adventura, Fiksyen
Tagged with:

by

s.k, tidak mempunyai cita-cita tinggi. Sekalipun ada, dia tidak akan menulisnya di laman sesawang atau memberitahu kamu. Beliau sukar diramal, seperti tulisan-tulisannya. Pernah katanya, waktu cerek air di atas dapur, jika kamu rasa cerita selepasnya adalah air cerek itu dituang ke mana-mana, ramalan kamu seperti bulu pelepah di atas pagar. Terlalu selesa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s