Adventura, Fiksyen
Leave a Comment

Si Bawang

Sudah berapa kali Dato’ Sri diganggu pekikan suara orang ramai dalam tidur. Setiap malam, maka malam Jumaat itulah paling kuat teriakannya. Terngiang-ngiang di telinga membawa emosi ke kabinet. Oleh kerana emosi terganggu, kabinet diatur tidak mengikut piawaian, berselerakan, maka dibakarnya untuk menyenangkan cerita.

Nazrul, kawan Dato’ Sri seorang penyair yang berdarah pahlawan dan mempunyai sedikit ilmu ghaib menawarkan ubat kepada sakit yang menggilakan itu.

Setelah pulih seperti biasa, Dato’ Sri pula tak nak kalah dengan ilmu Nazrul, padahal mereka mendarah daging yang sama, katanya.

Dia kata dia juga ada kelebihan yang dia rahsiakan selama ini, lalu memakan sebiji bawang besar dengan yakin seperti memakan sebiji epal merah.

Nazrul dan orang bawahan yang lain mengatakan “Wow!” dan terus saja tepuk tangan.

This entry was posted in: Adventura, Fiksyen
Tagged with:

by

s.k, tidak mempunyai cita-cita tinggi. Sekalipun ada, dia tidak akan menulisnya di laman sesawang atau memberitahu kamu. Beliau sukar diramal, seperti tulisan-tulisannya. Pernah katanya, waktu cerek air di atas dapur, jika kamu rasa cerita selepasnya adalah air cerek itu dituang ke mana-mana, ramalan kamu seperti bulu pelepah di atas pagar. Terlalu selesa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s